banner

banner

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ LGBTQI+ PRIDE ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΤI ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠΡΟΣ

Την πέμπτη 28/4/2016, πραγματοποιήθηκε στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ ενημερωτική συζήτηση και πάρτι οικονομικής ενίσχυσης για το 2ο LGBTQI+ Pride Κρήτης, Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος, Σεξουαλικότητας. Η στήριξη και η αλληλεγγύη ήταν μαζική και έμπρακτη από τον κόσμο της Αθήνας, εντός και εκτός της κοινότητας. Ωστόσο, δυστυχώς, κατά την διάρκεια του πάρτι έλαβε χώρα στον δρόμο έξω από το ΕΜΠΡΟΣ τρανσφοβική και σεξιστική επίθεση από το μάτσο υποκείμενο “Σίμος”, και άλλα μικρότερα σεξιστικά, ομοφοβικά και τρανσφοβικά επεισόδια.

Η προγραμματισμένη περιφρούρηση αλλά και αλληλέγγυ@ επενέβησαν για την άμεση απομάκρυνση του μάτσο "Σίμου" και της παρέας του. Η μουσική σταμάτησε αμέσως, και μέλος του συντονιστικού, αφού φανέρωσε τον σεξιστή τρανσφοβικό στο μικροφώνο, κάλεσε στην άμεση αποχώρησή του κάνοντας σαφές πως τέτοια υποκείμενα και συμπεριφορές δεν έχουν χώρο στο πάρτι. Σύσσωμα φωνάξαμε “ΕΞΩ” και όταν αυτός αντιστάθηκε με βίαιο τρόπο, η περιφρούριση και αλληλέγγυ@ τον πέταξαν έξω και μακριά από τον χώρο. Στη συνέχεια, ο “Σίμος” και η παρέα του επανερχόταν ξανά και ξανά μετά από κάθε απομάκρυνσή του και επέμενε στον τραμπουκισμό, σημαίνοντας έτσι και την λήξη του πάρτι.

Πολύς όγκος ματσίλας αντιμετωπίστηκε και απομακρύνθηκε αποτελεσματικά από τον χώρο, φάνηκε όμως πως η δράση μας δεν ήταν αρκετή για κάποιους όπως o “Σίμος” και η παρέα του, που κάπου ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση που του δίνει η πατριαρχία και στη δική μας περιορισμένη δυναμική, βρήκε χώρο να εκφράσει την κυρίαρχη ματσίλα του. Η διαχείριση των μεγεθών του (μη οικείου για εμάς) χώρου και του πλήθους αποδείχθηκαν πάνω από τις δυνάμεις του περιορισμένου αριθμού ατόμων του συντονιστικού που κατάφερε να παραστεί και να στηρίξει το πάρτι. Αναγνωρίζουμε το μερίδιο της ευθύνης μας για τις παραπάνω επιλογές, κάνουμε την αυτοκριτική μας και εγγυόμαστε για την μέγιστη ασφάλεια ολ@ στις επόμενες εκδηλώσεις, και κυρίως στο Φεστιβάλ. Επόμενες πιθανές δράσεις του συντονιστικού στην Αθήνα και αλλού θα φιλοξενηθούν από χώρους πιο ασφαλείς και ελέγξιμους.

Όσον αφορά το πάρτυ του Patras Pride που θα γίνει επίσης στο ΕΜΠΡΟΣ, θα είμαστε εκεί για προφανείς λόγους και με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, να στηρίξουμε την διοργάνωση και να περιφρουρήσουμε μαζί τον χώρο.

Τα lgbtqi+, φεμινιστικά party, αποτελούν συχνά πεδία σεξιστικών, ομοφοβικών, τρανσφοβικών, κακοποιητικών συμπεριφορών. Καμία ανακοίνωση ή καταγγελία δεν καταφέρνει να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να πάρει τη βία πάνω από τα υποκείμενα που την υπέστησαν. Χρειάζεται όμως να ξαναγυρίζουμε στα περιστατικά αυτά με πρόθεση ανάλυσης και (αυτο)κριτικής. Είναι θλιβερό και προβληματικό το γεγονός, χώροι που προτάσσουν την ελευθεριακότητα και συνδέονται με κινήματα απελευθέρωσης να ανέχονται, να συγκαλύπτουν τέτοιες μορφές εξουσίας. Τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας έχουν μπει στον λόγο ορισμένων ριζοσπαστικών πολιτικών χώρων και συλλογικοτήτων, μας μένει όμως πολλή δουλειά για να απομονωθούν στην πράξη οι συμπεριφορές αυτές και να γίνουν οι αντιπατριαρχικές αναλύσεις μία πραγματικά κοινή βάση τόσο στην πολιτική δράση όσο και στην καθημερινότητα. Όσο δεν συμβαίνει αυτό, θα συνεχίζουμε να είμαστε θύματα ή θεατές αναπάντητης πατριαρχικής βίας. Μιας βίας τόσο έντονης, που μας στερεί ακόμα και την απόλαυση μικρών οάσεων ασφάλειας μέσα στο εχθρικό αστικό τοπίο.

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν, θεωρούμε σημαντικό να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στην lgbtqi+ κοινότητα με τους ριζοσπαστικούς/ ελευθεριακούς χώρους, με αρχή το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ και θα είμαστε εκεί στην επόμενη συνέλευση με αυτό τον σκοπό. Άλλωστε, θα συνεχίσουμε δραστηριοποιούμαστε και να ψάχνουμε τ@ πολιτικούς μας συμμάχους σε χώρους σαν αυτόν, που αγωνίζονται έναντια σε καθε μορφής καταπίεση και εκμετάλλευση. Είναι ξεκάθαρο οτι πάρτι με χορηγούς σε κλειστό μαγαζί με πόρτα και είσοδο δε θα μας φέρει πιο κοντά στους τελικούς σκοπούς μας και έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο οργάνωσής μας.

Τίποτα από αυτά που συνέβησαν και ακούστηκαν δεν θεωρούμε ότι δικαιοδοτεί μέλη της lgbtqi+ κοινότητας να μας επιτίθενται με λόγο σεξιστικό και κακοποιητικό, με αφορμή τη στάση μας στο πάρτι. Όπως το απαιτούμε από τους χώρους και από τις δομές με τα οποία είμαστε κοντά, αλληλεπικαλυπτόμαστε ή μας φιλοξενούν, έτσι και μεταξύ μας, δεν είναι αποδεκτό να αναπαράγονται όλα αυτά στα οποία θα έπρεπε μαζί να αντιτασσόμαστε.

Περιστατικά σαν αυτά αναδεικνύουν έντονα και για μια ακόμα φορά όλους τους λόγους και τις εξουσίες στα οποία εναντιωνόμαστε καθημερινά. Με βάση αυτά οργανωνόμαστε και διεκδικούμε, ενώνουμε τις φωνές μας σε δράσεις όπως το Φεστιβάλ που θα γίνει στο Ρέθυμνο. Μένει ακόμα πολύς δρόμος για να εξαλειφθεί η ματσίλα, η ομοφοβία, η τρανσφοβία. Αναστοχαζόμαστε πανω στα λάθη μας, και ψάχνουμε πάντα τον καλύτερο τρόπο να αγωνιζόμαστε.-









Συντονιστικό για το 2ο LGBTQI+ Pride Κρήτης,
Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων
για την Απελευθέρωση Φύλου - Σώματος - Σεξουαλικότητας



Σημείωση: Η γλώσσα είναι δυναμική και αποτελεί ένα πεδίο αγώνα. Επιλέγουμε την χρηση του @ στο σημείο μιας λέξης με έμφυλη κατάληξη, για να αντικαταστήσει το κυρίαρχο, συνήθως αρσενικό γένος και να συμπεριλάβει όλα τα φύλα αλλά και τα άτομα που δεν χωράνε και δεν αυτοπροσδιορίζονται με τις υπάρχουσες ταυτότητες φύλου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου